Vroclav, rozprávkové mesto, kde sa hľadajú škriatkovia

Mesto Vroclav je štvrté najväčšie mesto Poľska s populáciou približne 640 000 obyvateľov. Leží na juhozápade Poľska na rieke Odra. Je dôležitým obchodným, univerzitným a historickým mestom.

Wrocław, Lower Silesian Voivodeship, Poland

Vo vojnovom období patrilo mesto Vroclav Nemecku. Neskôr prešla ako tornádo mestom, sovietska armáda s cieľovou destináciou Berlín a celé mesto bolo zničené. Po vojne Stalin „vrátil“ mesto Poľsku. Väčšina obyvateľstva Vroclave sú prisťahovalci z okolitých miest a regiónov Poľska, ako aj z Ukrajiny.

Mesto škriatkov

Najväčšou turistickou atrakciou mesta sú jednoznačne malý železný škriatkovia, nachádzajúci sa po celom meste. Škriatkovia vznikli ako symbol proti komunistickému režimu. Najskôr ich študenti maľovali na fasády, neskôr sa objavili trojrozmerní.

Namiesto hľadania pokémonov môžu návštevníci mesta hľadať po celom meste malých kovových škriatkov. Nie sú však rovnakí. Každý je iný a predstavuje niečo iné. Napríklad pred pizzeriou stojí škriatok s pizzou na rukách. Pred školou zase škriatok študuje.

Mesto architektúry

Milovníci architektúry si v meste Vroclav určite prídu na svoje, predovšetkým milovníci gotiky. V centre historického mesta sa nachádza veľké námestie 213 x 178 metrov, uprostred neho stojí radnica s krásnou gotickou architektúrou.

Hlavné námestie

Neďaleko hlavného námestia sa k sebe tlačia dva domy z 15. storočia s názvom Janko a Marienka, za ktorými sa nachádza gotický kostol sv. Alžbety s výškou 91 metrov. Len pár krokov odtiaľ sa nachádza pompézna a bohato zdobená budova univerzity s dĺžkou fasády až 170 metrov. Najcennejším artiklom univerzity je freskami okrášlená historická aula.

Stačí mostom prejsť cez rieku Odra a dostanete sa na Tumský ostrov. Pred očami sa vám otvorí krásny výhľad na kostoly a paláce. Je to najstaršia časť mesta Vroclav. Všetko tu patrí cirkvi. Miestu dominuje katedrála sv. Jána Krstiteľa, ktorá bola postavená v rokoch 1244 až 1349. Okrem nej je ďalšou významnou stavbou kostol sv. kríža a sv. Bartolomeja. V jej okolí sú postavené paláce, kde sídli biskup či iné náboženské inštitúcie. V tesnej blízkosti leží botanická záhrada.

Katedrála sv. Jána Krstiteľa

Ak máme prázdne žalúdky, tak sa mostom vrátime späť na druhý breh a navštívime mestskú tržnicu s názvom Hala Targowa.

Juhozápadne sa nachádza štvrť štyroch náboženstiev, kde majú svoje zastúpenie rímskokatolíci, evanjelici, pravoslávny a židia. Okrem náboženskej dôležitosti je miesto centrom nočného života. K obdivovaniu architektúry rozhodne stojí vidieť aj budovu opery.

Už vás bolia nohy? Mesto Vroclav ukrýva množstvo parkov a promenád pozdĺž rieky, kde je možné sa ukryť pred slnkom, či len tak posedieť si. Výlet je možné okoreniť aj plavbu loďou.

Pri ceste domov stojí za povšimnutie pre mňa osobne, trochu zvláštna architektúra hlavnej vlakovej stanice. Na mňa pôsobí trochu rozprávkovo ako hrad z arabskej rozprávky.

Itinerár

  • Škriatkovia
  • Hlavné námestie
  • Radnica
  • Janko a Marienka
  • Katedrála sv. Jána Krstiteľa
  • Štvrť štyroch náboženstiev
  • Opera
  • Hlavná vlaková stanica

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *