Ako (ne)funguje Schengen v Európe

Schengenský priestor je jedným z hlavných úspechov Európskej Únie. Jeho počiatky siahajú do roku 1985, kedy se jednalo o medzivládny projekt 5 krajín EU – Francúzska, Nemecka, Belgicka, Holandska a Luxemburska. Schengenský priestor sa postupne rozširoval a stal sa najväčším priestorom na svete, v ktorom sa dá cestovať bez obmedzení.

Schengen je malé mestečko v Luxembursku na hraniciach s Nemeckom a Francúzskom, kde bola v roku 1985 podpísaná Schengenská dohoda a v roku 1990 Schengenská dohoda.

Byť súčasťou priestoru bez kontrol na vnútorných hranicích znamená, že krajiny:

  • nevykonávajú kontroly na svojich vnútorných hraniciach, s výnimkou prípadov špecifických hrozieb,
  • vykonávajú kontroly na svojich vonkajších hraniciach na základe jasne stanovených kritérií.

Schengen v Európe je exkluzívne právo pre volný pohyb tovaru a ľudí vo vybraných krajinách EÚ. Takáto je teória. Ale v praxi to vyzerá úplne inak.

Vďaka deštruktívnej a debilnej migračnej politike EÚ sa pohľad na Schengen trochu zmenil. Vďaka politikom vítajúcim imigrantov z Afriky a Blízkeho východu sa situácia stala neprehľadnou. Vznikla situácia, kedy africký imigranti sa pohybujú celou Európou bez cestovného pasu alebo iného preukazu, zatiaľ čo občania EÚ sú obťažovaní kontrolami identity na hraniciach či mimo nich.

Niektoré krajiny sa rozhodli chrániť svoje hranice a začali ignorovať Schengenskú dohodu.

Hraničné kontroly

November 2023

Ako obvykle s rodinou vyrážame do Rakúska na nákupy a na hraničnom priechode Moravský Svätý Ján – Hohenau stojí policajné auto a zastavuje každé vozidlo ku kontrole občianskeho preukazu. Aj keď všetci policajti na hraniciach dobre vedia, že Slováci tam denne jazdia za prácou či na nákup, aj tak sa rozhodli porušiť Schengenskú dohodu a spustili tam na niekoľko mesiacov kontrolu na hraniciach.

Október 2023

Na ceste zo Slovenska smerom do Česka na diaľnici D2 smer Lanžhot sa tvoria dlhé kolóny. Prečo? Českí politici sa rozhodli, že zavedú kontroly na hraniciach. Cestujúci zo Slovenska musia vystáť dlhé minúty na hraniciach. Aj tu bola porušená Schengenská dohoda.

Apríl 2024

Na ceste do Chorvátska pravidelnou linkou zeleným autobusom som si poriadne ani nevšimol, kedy sme prešli rakúske a slovinské hranice. No na hraniciach s Talianskom pred mestom Terst zastavuje autobus polícia a spolu s príslušníkmi armády so samopalmi v rukách obklučujú autobus. Policajt prechádza autobusom a zbiera od všetkých doklady. Keď vidím, že väčšina z nich má pas, tak mám zlé tušenie, že to bude na dlho.

Stojíme na hraniciach 40 minút, zatiaľ čo policajt asi zadáva každého jedného pasažiera ručne do systému. Do finálnej destinácie vďaka talianskym hraničným kontrolám autobus prichádza s takmer hodinovým meškaním.

Nemecká kontrola

Žltým autobusom z Prahy do Berlína si to valíme nemeckou širokou diaľnicou, keď zrazu nás predbehne policajné auto, pustí majáky a musíme ho nasledovať na najbližšie parkovisko. Do autobusu vtrhnú dvaja nepríjemný policajti a detailne kontrolujú všetky cestovné pasy. Toto všetko sa stalo mimo hraničný priechod. Jednoducho prebehla kontrola pasažierov niekde uprostred diaľnice.

Ochutnávka švajčarskej čokolády

I keď Švajčiarsko nie je súčasťou EÚ, aj tak využíva výhody Schengenského priestoru. Sedím na pravidelnej linke v žltom autobuse na ceste z Francúzska a Švajčiarska do Česka. Na hraniciach stojíme v kolóne asi dvadsať autobusov. Je zamračena tmavá noc. Sladko spím, no v tom ma zobudí šofér hláškou passport control.

No nie je to len taká obyčajná kontrola dokladov. Súčasťou je aj dôkladná kontrola batožiny. A keď mi policajt vyhodil takmer celý obsah batohu na sedačku, začína sa prehrabávať v obsahu. Vidí nejaké malé krabičky a zvedavo sa pýta: to sú cigarety? Lámanou nemčinou mu odpovedám, že to sú mliečne čokolády zo Švajčiarska. So sklamaným pohladom odchádza policajt k ďalšiemu cestujúcemu prehrabať jeho batožinu.

Osobne nemám problém s tým ukázať colníkovi občiansky preukaz alebo pas. Ale ide predsa o princíp, kedy dochádza k porušovaniu určitej dohody.

A myslím si, že to, čo sa dialo počas covidového šialenstva, komentovať nemusím. Tam sa porušovala nielen Schengenská dohoda, ale aj ľudské práva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *