Ako sa zmenili plavkové trendy

Aj vy ste si všimli ako sa zmenili plavky?

Keď som bol minulý rok na dovolenke na Malorke, tak som si všimol jednu vec, pri ktorej mi napadla zaujímavá myšlienka. Tá myšlienka sa týka veľkosti plaviek u mužov a žien. A ako sa časom veľkosť zmenila.

V priebehu desaťročí sa módne trendy u plaviek vyvíjali u mužov aj u žien. Avšak je treba podotknúť, že plavky sa rapídne zmenili. Spomínam si, že v 90. rokoch muži nosili plavky s krátkym strihom a tvarom ako slipy. Ženy nosili jednodielne plavky, menej hanblivé aj dvojdielne, ale odhaľovali len veľmi málo. Zatiaľ čo v minulosti sa na výrobe mužských plaviek spotrebovalo málo materiálu, u ženských plaviek to bolo ďaleko viac. V dnešnej dobe je však pomer presne opačný. Muži z nejakého dôvodu zakrývajú čoraz viac a ženy zakrývajú čoraz menej. V podstate len to najdôležitejšie. I to sa niekedy nepodarí a nejaká intímna časť tela vykukne.

Pre lepšiu predstavu je nižšie uvedené grafické porovnanie.

Téma vývoja plaviek ma zaujala a tak som začal pátrať do minulosti.

Trochu histórie

Až do konca 18. storočia sa ľudia kúpali v spodnom prádle alebo tak ako ich Boh stvoril. Nepoužívali žiaden konkrétny odev. Až s príchodom turizmu sa ľudia začali prezliekať do plaviek. Od okamihu, keď sa objavili prvé plavky, začala sa nová éra v módnom biznise. V tomto článku uvidíte proces emancipácie žien a ako to ovplyvnilo zmeny v plavkách.

Začiatok 20. storočia

So vznikom železničnej dopravy mohli ľudia ľahko prejsť tisíce kilometrov, čo pomohlo cestovnému ruchu a rozvoju populárnych letovísk. Dovtedy predstavitelia vyšších tried neboli navyknutí na vyzliekanie na verejnosti. Preto boli potrebné odevy, určené na trávenie času na pláži. Prvé dámske plavky sa skladali zo šiat a širokých nohavíc. No a muži sa kúpali v plavkách dlhých takmer po kolena a topoch, ktoré zakrývali ich chlpaté hrudníky.

Zdroj: East News
Zdroj: East News

Ďalším zaujímavým detailom plážového životného štýlu od začiatku 20. storočia bol kúpací stroj. Pre našu generáciu priam nepochopiteľný stroj. V tomto stroji si ľudia mohli prezliecť bežný odev na plavky. Ľudia vstúpili do kúpacej súpravy, prezliekli si šaty a potom išli do vody. Stroje sa pohybovali po koľajniciach pomocou koní. Predstavte si to ako dnešné kabínky na prezliekanie na kolesách.

20. roky

Zdroj: East News

Plavecká móda bola veľmi ovplyvnená olympiádou. Keď sa plávanie stalo oficiálnym športom Olympijských hier, bolo zrejmé, že veľké plavky bránia športovcom pri dosahovaní lepších výsledkov. V roku 1912 plavkyne prekvapili verejnosť svojimi odhalenými plavkami, ktoré ukazovali ruky a nohy. Tento krok bol ako taká malá revolúcia, pretože ženské plavky sa začali postupne zmenšovať. A zmenšujú sa až do dnes.

30. roky

V 30. rokoch bol vzhľad plaviek podobný ako v predchádzajúcom desaťročí. Jediná výrazná zmena bola farba. Do módy prišli rôzne farebné odtiene. Tiež vďaka Coco Chanel sa opálená pokožka stala populárnou a ženy si začali pridávať rôzne doplnky. Veľká zmena prichádza v mužských strihoch. Muži mali povolené ukázať svoju hruď a nosiť šortky.

Zdroj: East News

40. roky

Druhá svetová vojna mala veľký vplyv aj v plavkových módnych trendoch. Nedostatok materiálu prinútil výrobcov rozdeliť plavky na dve časti. I keď spočiatku sa niektoré ženy hanbili nosiť dvojdielne plavky až do 90. rokov, iné ženy rady ukazovali svoje krivky.

Zdroj: East News

50. roky

Aby sa ženy mohli čo najlepšie opáliť, tak si spodný diel pomaly sťahovali dolu. V 1946 prišli návrhári s úplne revolučným trendom. Prichádzajú plavky zvané bikiny, ktoré odhaľujú z tela trochu viac.

Zdroj: East News

60. roky

V 60. rokoch sa strih vrátil k pôvodným jednodielnym plavkám, avšak zmenil sa materiál. Návrhári prišli s novým pružnejším materiálom, ktorý je aj rýchlejšie schnúci.

Zdroj: East News

70. roky

Trend bikiny plaviek hlavne v západnom svete pokračoval a napredoval. V konzervatívnejších krajinách mal nástup bikiny plaviek pomalší trend.

Zdroj: East News

80. roky

Neviem z akého dôvodu, ale jednodielne plavky sú späť.

Zdroj: East News

90. roky

Začala sa éra sexizmu a zo žien sa postupne stali sexuálne objekty. Televízie nám tento trend tlačia do vysielania do dnes. Vďaka veľmi populárnemu seriálu Baywatch sa začali ženy v plavkách objavovať v televízii veľmi často. Nové modely začali používať hlbší výrez plaviek v oblasti bedier. Najväčšou osobnosťou 90. rokov bola jednoznačne Pamela Anderson.

Zdroj: East News

2000

Pred dvadsiatimi rokmi sa začali plavky u žien enormne zmenšovať. Prišli do módy prvé modely bez vrchných šnúročiek. Zmenšovanie ženských plaviek viedlo až k odhaleniu ženského zadku. Tieto plavky poznáme pod pojmom „tangáče.“

Zdroj: East News

Dnes

V dnešnej dobe sa ženské plavky zmenšujú tak, aby zakryli čo najmenej, alebo vlastne len to najdôležitejšie. Takže z plaviek sa stali len nejaké šnúrky, ktoré zakryjú intímne partie. Takéto plavky sa nazývajú mini bikiny. Je to už asi trochu extrém, ale ak sa ženy neboja podobné kúsky obliecť, tak mužom to rozhodne nevadí. V moderných krajinách sa ženy nehanbia ani odhodiť vrchný diel plaviek a používajú len spodné „šnúrky.“

Zdroj: loskarlos

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *