Späť v čase na pevnosti Fort Shirley

Vždy ma fascinoval v histórií kolonializmus. Ani nie ten, kedy Francúzsko kolonizovalo Afriku, ale obdobie, kedy Krištof Kolumbus objavil nový svet a začal novú etapu tejto planéty. Začal sa nový život. Budovanie života v novom svete a boj o nové územia patriace nikomu. V tomto článku sa vrátime do éry, kedy bojovali mocnosti západnej Európy o územia na novo objavených častiach planéty. Vrátime sa do éry britskej kolónie a do éry pirátov Karibiku.

Čítaj tiež: Po stopách Jacka Sparrowa.

Obdobie Britskej kolónie

Okolo roku 1775 bola na severozápade ostrova Dominika postavená hlavná pevnosť britskej kolónie Fort Shirley. Na poloostrove v lone krásnej prírody a za vlády britského guvernéra Williama Shirley. Preto sa dodnes zachoval názov Fort Shirley. Dnes je pevnosť dominantou mesta Porthsmouth. Táto pevnosť je známa predovšetkým smutnou udalosťou. V roku 1802 nastala na pevnosti vzbura afrických otrokárov, čo viedlo k prepusteniu všetkých britských otrokov v roku 1807.

Len pár metrov nad obrovskými kameňmi na nábreží Karibského mora sa nachádza štrková cesta vedúca k dôležitej pevnosti Fort Shirley, ktorá je významná pre celý ostrov. Prichádzam k pevnosti bližšie a cesta sa mení na vydláždený chodník. Prichádzam k opevneniu a cítim ako by sa tu zastavil čas v 19. storočí. Z opevnenia trčia dela pripravené na obranu celého ostrova pred nepriateľmi. Pevnosť má perfektnú strategickú polohu. Nachádza sa na severnom výbežku ostrova a je orientovaná na juh. Takže z pevnosti máte výhľad na celý ostrov.

Interiér je pre návštevníkov voľne prístupný. Pri vstupe do pevnosti počujem praskanie drevenej podlahy pod nohami ako v strašidelnom filme. Vchádzam do miestnosti, kde je veľa starých drevených postelí. V jednej obrovskej miestnosti ich je niekoľko desiatok. Aj v takýchto podmienkach žili otroci. V celej pevnosti som len ja. Úplne sám. Trochu sa bojím, pretože neviem odkiaľ na mňa niečo vyskočí. Opatrne idem po schodoch na poschodie, kde sa nachádza zariadená jedáleň s krásnymi lustrami. Na stenách sa nachádzajú obrazy s tématikou kolonializmu a otroctva.

I keď som vnútri jediný človek, tak úplne sám tu nie som. Behajú tu malé jašteričky, ktoré túto pevnosť okupujú. A tak stále počujem pod nohami jemné šustenie plazov. Neďaleko hlavnej časti pevnosti sa nachádzajú ďalšie verejne prístupné objekty. Nedá mi to a idem ich preskúmať. Sú to tmavé a tajomné komnaty, ktoré slúžili na väznenie otrokov, skladovanie potravín a rumu, či skladovanie munície a zbraní. V hlave sa mi premieta myšlienka, ako to muselo vyzerať v dobách kedy sa na pevnosti odohrávali ťažké boje s nepriateľmi, ktorí vpluli do vôd britskej kráľovskej kolónie.

Príroda na dosah

Ako som spomínal pevnosť Fort Shirley sa nachádza priamo v centre krásnej prírody plnej exotických rastlín a všade sa mihajúcich malých jašterov. V susedstve sa nachádza Cabrits National Park. Tento park okrem krásnej prírody ukrýva aj ďalšie pozostatky kolonializmu a histórie. Cestičky v parku sú slabo značené, takže je jednoduché sa stratiť. Zároveň dodávam, že aj v takej situácií je možné naraziť na pár zaujímavých miest. Potulkami národným parkom je možné nájsť staré a hrdzavé kanóny a delá alebo časť pevnosti a hradieb, ktorá bola doslova nasiaknutá do prírody. Obrastené kamenné múry nám pripomínajú to, že príroda tu bola skôr ako človek. Pri výhľade na okolitú prírodu si môžeme všimnúť, toho ako sa stráca veľký kus zelene na úkor nového hotelového rezortu Kempinski.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *